Bijen
De eerste warme dagen in 2024 zijn geweest. De bijen hebben hiervan flink gebruik gemaakt. Bloeiende wilgen zijn nu een belangrijke bron om stuifmeel van te halen. De bijen komen terug met knalgeel stuifmeel. Dit nemen ze mee in hun stuifmeelkorfjes aan de achterpoten.
Het voorjaar was wisselvallig, de honingopbrengst daarmee ook.
De zomeroogst was daarentegen fantastisch dit jaar! We hebben maar liefst 150 kg kunnen oogsten!
Honing
De bijen halen het liefst zo efficiënt mogelijk hun voedsel op. Ze halen stuifmeel, nectar, water en propolis. Door middel van een dans in een patroon van een 8 vertellen de bijen aan elkaar wat er te halen is en waar dat is. De honingbijen gaan het liefst naar een grote voedselbron. In tegenstelling tot andere soorten bijen zoals hommels die meer van bloem naar bloem vliegen. Hieronder zie je een aantal afbeeldingen van de honing oogst. De raten worden met een ontzegelvork open gemaakt. Vervolgens worden de opengewerkte raten in de slinger geplaatst en wordt door het centrifugeren de honing uit de raten geslagen. We vangen de honing op in emmers.
Kom kijken bij de bijen
Ben je nieuwsgierig geworden naar het leven van de bijen en wil je daar nog meer van leren en eens van dichtbij bekijken? Wij geven workshops: Een kijkje bij de bijen. Deze workshop start met een presentatie over de bijen met een kop koffie/thee en wat lekkers erbij. Vervolgens gaan we bij de demonstratiekast bij de bijen kijken. Een workshop duurt ongeveer 2,5 uur. De groepsgrootte is maximaal 8 personen. Heb je een maatwerk wens neem dan contact op met ons via het contactformulier. De workshops kunnen alleen plaatsvinden bij goede weersomstandigheden. De workshops worden meestal in het voorjaar of begin van de zomer gegeven.
Voorjaarshoning en zomerhoning
Wij hebben altijd twee soorten honing: voorjaarshoning en zomerhoning.
De voorjaarshoning is de eerste honing van het jaar. We oogsten dit meestal in mei. De eerste voorjaarsbloeiers zijn dan druk door de bijen bezocht. Deze honing heeft vaak een iets bloemige smaak. De voorjaarshoning heeft een andere samenstelling in glucose en fructose gehaltes dan de zomerhoning. Wanneer we niets doen met de voorjaarshoning, dan zal deze heel snel kristalliseren. De honing versuikerd en wordt een harde klomp. Dat is lastig eten. Daarom maken wij er creme honing van. We doen dit door de honing kort te roeren met een soort van grote mixer. Door dat roeren veranderen de suikerkristallen van structuur en na een aantal weken de honing te laten rusten krijg je een creme honing. Dit kun je vergelijken met de structuur van pasta of pindakaas. Het grote voordeel hiervan? Het knoeit veel minder dan vloeibare honing, het blijft deze structuur behouden bij bewaren in je voorraadkast, het smeert lekker handig op een cracker of boterham en een lepel honing in de thee gaat ook een stuk makkelijker! En de smaak? Die is nog net zo lekker en hetzelfde als voor het roeren.
De zomerhoning is de honing die we meestal eind juli/begin augustus oogsten. De dracht van grote nectar dragers is dan geweest. Wij onderscheiden daarbij geen soorten honing als lindehoning, acaciahoning etc. Wanneer je namelijk zegt dat je lindehoning hebt, dan moet er bij een test ook daadwerkelijk een bepaald percentage pollen van de linde terug te vinden zijn. Omdat onze bijen bij ons thuis staan en wij diversiteit in de omgeving hebben aan grote nectardragers, willen wij deze benamingen niet geven aan de honing. Het is wel te proeven als de lindedracht heel goed is geweest, dan proef je dat zeker terug in de honing. Echter is het eerlijker om het zomerhoning te noemen dan de specifieke boomsoort erbij te benoemen, of je moet het met zekerheid kunnen zeggen door een test te hebben gedaan.
Termen die nietszeggend zijn.
Je komt veel tegen dat men bij de verkoop van honing de honing speciaal noemt door te zeggen dat het koud geslingerd of dat het echte rauwe honing is. Als we honing uit de raten oogsten dan is dit altijd op een normale temperatuur die er gewoonlijk al is. Rauwe honing, daarmee bedoeld men gewoon de honing die uit een raam geslingerd is. Laat je dus niet verleiden dat dit nog weer specialer is dan de eerlijke honing die de bijen ons bieden.
Hangen voor de kast
Soms hangen de bijen buiten de kast. Vaak is het dan warm en zorgen ze met het wapperen van de vleugels voor verkoeling voor de kast. Wanneer ze bezig zijn met het indampen van de honing in de raten dan wapperen ze ook flink met de vleugels en hangen er ook wel eens bijen uit de kast. Bij het tweede plaatje hadden we een klein foutje gemaakt. Het muizenrooster zat nog voor de kast, de dikke darren pasten er niet door, waardoor er een file voor de kast ontstond! Nadat het muizenrooster weg was gehaald, was de file snel opgelost!
Zwermen
Het gebeurt wel eens dat bijen uit hun kast vliegen met een heel groot aantal. We noemen dat een zwerm. Er zijn meerdere redenen waarom bijen kunnen gaan zwermen. Als imker probeer je altijd goed te kijken en in te schatten wat de plannen van de bijen zijn. Door bepaalde handelingen uit te voeren kun je ervoor zorgen dat de kans op zwermen beperkt wordt. Je kunt bijvoorbeeld ook een zwerm nabootsen, zonder dat ze echt uitvliegen. Dat scheelt weer vangen :-)